A zsűritagok a tizenöt döntőbe jutott szöveg közül hatot javasolnak kiadásra a Twister Media Kiadónak. Ebből a hat pályázatból kettő minden zsűritag listáján szerepelt, ők állnak az alábbi lista első két helyén – ettől eltekintve a lista nem tükröz értéksorrendet. Következzenek a győztes pályázatok és szerzőik:

Osztálykép (Krausz Emma) – New adult

Az Osztálykép története nem bonyolult. Néha ennyi is elég egy jó könyvhöz. Üdítő volt olvasni egy hétköznapi történetet, amely az emberi borzalmakat, nehézségeket nem szörnyekben, szellemekben, gyilkosokban, hanem egyszerűen az iskolai életben mutatja meg. És ehhez nem kell más, mint a fiatalok bizonytalanságának és gonoszságának megmutatása. Ennyi. Nincs semmi porhintés, a fordulatok pedig a konfliktusokból és a szereplők cselekedeteiből fakadnak. Zsarolás, erőszakoskodás, zaklatás, mindez a fiúk/férfiak szexualitása és a melegszerelem felől megmutatva. Érzékeny témával foglalkozó érzékeny regény.

Embertelen vidék (Nagy Sándor Ádám) – Fantasy

Az Embertelen vidék egyszerre kapcsolódik a posztapokaliptikus irodalomhoz és az urban fantasy-hez. Hangulatvilága emlékeztet a Mad Maxre, a Szárnyas fejvadászra és A jövő hírnökére is. Ha a címet lecseréljük, egy jó alapokkal bíró kéziratot kapunk, érdekes történettel, jó karakterekkel.

Hetedvérig (Csóti Lili) – Young adult

Fantasy és krimi egyben, mesés, mitologikus elemekkel. A szöveg megkapó keveréke ezeknek az alkotórészeknek. Csóti Lili kéziratának története és nyelvezete is követi a YA általános beszédmódját, a szerző ismeri a zsáner jellegzetességeit.

Allegórium (E. Frey) – Fantasy

Vámpírtörténet a világ körül. A szöveg nyelvileg nagyon erős, és stabilan az. A történet szövevényes, mégpedig a jó értelemben. A nagyszerű és érdekes helyszínek változatosságot és dinamikát kölcsönöznek a történetnek; borongós, hideg, északi jellegük egységes hangulatot idéz.

Az utolsó (Alynne Webb) – Fantasy

A regény főszereplője – Tara – családjával egy másik városba költözik, itt azonban azzal kénytelen szembesülni, hogy az új otthonában egy varázsló lakik, akitől nem lehet megszabadulni.Végig érdekes, jó stílusú szöveg, tele természetfeletti lényekkel és egy idegen világgal.

Eastern (Martin Kay) – Young adult

Az Eastern története „egy posztapokaliptikus westernvilágban játszódik […] valahol az Ural lábánál”. Ez a helyszín- és műfajválasztás már önmagában is kíváncsivá teheti az olvasót, hiszen kevesen vállalkoznak manapság ekkora „vándorútra” az irodalom képzeletbeli térképén. A posztszovjet hatás kereszteződik a távol-keleti tematikával, cowboyok és „szamurájok”, kánok és diktátorok keverednek Európa és Ázsia „küszöbénél”.

Szívből gratulálunk a szerzőknek! És persze ismét gratulálunk mindenkinek, aki megmérettette pályázatunkban a kéziratát.

Mit jelent, hogy kiadásra ajánlott a kéziratom?

Ha a fenti listán szerepel a neved, akkor kapcsolatba lép veled a kiadó munkatársa, akivel megbeszélitek a további tudnivalókat. Annyit már most elmondhatunk, hogy a kész kéziratokat beküldött győzteseknek a kiadó szerződést ajánl, a regényrészletet beküldőknek pedig előszerződést. A munkáknak természetesen megjelenés előtt még át kell esseniük a szerkesztési folyamaton.

Hamarosan megismerheti a közönség a szerzőket és a regényeiket is, hiszen mindegyikükkel interjút fogunk közölni, melyet aztán az oldalon publikálunk, a pályamunkákból pedig a megjelenés előtt részleteket közlünk – szintén ezen az oldalon.

Felkerültem a shortlistre, de nem győzött a kéziratom – hogyan tovább?

A legjobb úton jársz, hogy a második [bekezdés] program győztese legyél.

A következő hetekben veled is felveszi a kiadó a kapcsolatot, hogy további, személyre szabott iránymutatást adjon a kéziratoddal kapcsolatban.

Véget ért az első [bekezdés]. Mi a következő lépés?

Bár a pályázat az eredményhirdetéssel valóban véget ért, a [bekezdés] program folytatódik. Még november folyamán közzéteszünk egy cikket, ami a zsűritagok jótanácsait, ajánlott praktikáit tartalmazza majd, és amely reményeink szerint segítséget nyújt a következő pályázaton való sikeres részvételhez azoknak, akik komolyan veszik ezeket az iránymutatásokat. Ez az írás csupa gyakorlati tanácsot tartalmaz majd, melyek olyan problémákat hivatottak kiküszöbölni, amelyekbe a zsűri nagyon gyakran belebotlott a pályamunkák olvasása során.

A kiadásra javasolt kötetek szerzőivel interjúkat közlünk, és a shortlistre felkerült kéziratokból is elérhetővé teszünk részleteket a következő hónapok során.

Tavasszal pedig indul a [bekezdés] műhely, amelynek célja, hogy szárnyaikat bontogató íróknak nyújtson segítséget és iránymutatást. Részleteket a levelezőlistáról tudhattok meg hamarosan.

Ahogyan azt már korábban is írtuk, a pályázatban résztvevők mindegyike felkerült a [bekezdés] program levelezőlistájára, hogy minden információról időben értesüljenek. A tehetségkutató programhoz nem kapcsolódó, kéretlen e-maileket nem küldünk. Mostantól fogva a listára való feliratkozás mindenki számára elérhető, hiszen ezen keresztül továbbra is megosztunk a [bekezdés] programhoz kapcsolódó híreket, az írástechnika javítását segítő tartalmakat, valamint leghamarabb a levelezőlista tagjai értesülhetnek majd a második [bekezdés] program indulásának időpontjáról, feltételeiről és az esetleges változásokról.

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani minden pályázónak és mindazoknak, akik végigkísérték a [bekezdés] program alakulását.

Jövőre újra indul a megmérettetés.

Addig is olvassatok minket, és írjátok a regényeteket!

  • A [bekezdés] csapata

Vélemény, hozzászólás?