Lezárult a [bekezdés] program kéziratbeküldő időszaka. Sok szöveget kaptunk tőletek (egészen pontosan 141-et), nagyon örülünk, hogy már az első [bekezdés] programot is ennyien megtiszteltétek a bizalmatokkal.

Most viszont rajtunk a sor.

Bizonyára szeretnétek tudni, hogy a következő időszakban mi is történik a kéziratokkal, és milyen lépések következnek ezután. Az alábbiakban ezt a folyamatot szeretnénk nektek bemutatni.

Először is: pályázóként a nehezén már túl vagytok. Megírni egy regényt óriási feladat. Meghozni a döntést, hogy kilépj vele a nyilvánosság elé, és megmérettesd egy pályázaton, szintén nem könnyű elhatározás. A következő időszakban a zsűri dolgozik a szövegeken, nektek már nincs dolgotok. A kocka el van vetve.

Első lépésként a beérkezett pályázatokat munkatársaink nyilvántartásba veszik. Ennek során minden pályázat kap egy sorszámot, ami alapján az előolvasók és a zsűri tagjai hivatkozni tudnak a kéziratokra. A szerző nevét – beleértve írói álnevét – az értékelési folyamatban részt vevők ugyanis nem ismerhetik meg, ők a kézirat egy olyan változatát kapják meg, amelyben az író neve helyén a sorszám áll. Ez biztosítja azt, hogy a pályázatokat a lehető legobjektívebben, minden részrehajlás nélkül értékelhessük.

Az így előkészített kéziratokat az előolvasóknak küldjük ki, akik minden szöveget végigolvasnak és egy előre definiált kritériumrendszer alapján értékelnek (minden szöveget többen is olvasni fognak). Az előolvasók négy kulcsterületen vizsgálják a kéziratokat.

Ezek közül az egyik a cselekmény, melynek logikusnak és koherensnek kell lennie. Hasonlóan fontos szempont a karakterek hihetősége (a kézirat saját logikáján belül tekintve), személyisége, érdekessége (nem feltétlenül attól lesz egy karakter érdekes, mert minden területen fantasztikus képességekkel rendelkezik). A stílus – a legnehezebben definiálható szempont – kapcsán a szöveg egyedi megformáltságát és a jellegzetes prózanyelvet keressük. Végül pedig a nyelvhelyességet vizsgáljuk, melyen a magyar nyelv ismeretét és magabiztos használatát értjük: ha rossz a szöveg helyesírása, központozása, az megnehezíti, súlyos esetben ellehetetleníti a megértést. Természetesen nem arról van szó, hogy pár elgépelés vagy néhány helyesírási hiba rontja a szöveg esélyeit – az ilyesmi előfordul, és egy jó korrektor egyébként is kijavítja őket –, de a tömegesen előforduló helyesírási, központozási és egyeztetési hibák komolyan visszavethetik a kézirat pályázati erejét – ami pedig ennél is fontosabb, az olvashatóságát is.

Az előolvasók értékeléseit összegezve kialakul egy sorrend. Arra számítunk, hogy az előolvasással, így az első értékelési fázissal, szeptember elejére végzünk. Az előkelő helyen végzett szövegek felkerülnek egy shortlistre. Az így kiválasztott regényeket fogják olvasni a zsűri tagjai, akik aztán megosztják egymással a véleményüket, értékelésüket, és javaslatot tesznek a kiadó vezetőinek a legjobbnak tartott regények megjelentetésére. A zsűrinek konszenzusos döntést kell kialakítania, melyre várhatóan október második felében kerül sor. Ezután hirdetjük ki a nyerteseket, akiknek a regényét a kiadó megjelenteti.

A pályázatban részt vevők mindegyike felkerül a [bekezdés] program levelezőlistájára, hogy minden információról időben értesüljenek. A tehetségkutató programhoz nem kapcsolódó, kéretlen e-maileket nem küldünk. Az első program lezárultával a listára való feliratkozás mindenki számára elérhető lesz, hiszen továbbra is megosztunk a [bekezdés] programhoz kapcsolódó híreket, az írástechnika javítását segítő tartalmakat, valamint leghamarabb a levelezőlista tagjai értesülhetnek majd a második [bekezdés] program indulásának időpontjáról, feltételeiről és az esetleges változásokról.

Figyeljétek továbbra is az oldalt, mert hamarosan alaposabban megismerhetitek a zsűri tagjait, valamint további érdekességek, hírek is várhatóak…

Élvezzétek a nyarat, és olvassatok egy jó könyvet! Mi épp most kaptunk 141 újat.

A [bekezdés] csapata

Vélemény, hozzászólás?