Írók és illusztrátorok, óperencián innen és túl, figyelem!

A TWISTER kiadó gyerekkönyv pályázatot hirdet!

A Meseszövő, a [bekezdés]-program részeként azért jött létre, hogy tehetséges íróknak és illusztrátoroknak megjelenési lehetőséget adjon. A mentorprogram keretein belül igyekszik felkutatni és felkarolni azokat a tehetségeket, akik munkáikkal képesek gazdagítani a hazai gyermekirodalmat. A kiválasztott művek kiadása mellett a kiadó szakmai mentorációt is nyújt a szerzőknek.

A pályázat időben két szakaszra oszlik. A kéziratokat és illusztrációkat november hónap folyamán (2018. november 1-től 30-ig) várjuk az erre létrehozott kiadói felületen. A beérkezett pályaműveket a zsűri értékeli és a kiválasztott pályázókat szükség esetén alkotópárokba sorolja. Második körben (2018.12.10-2019-01.20.) a kiválasztott pályázók elkészítik a könyvterveket. A továbbjutott kéziratok közül szintén a Meseszövő zsűritagjai választják ki azokat, amelyek lehetőséget kapnak a megjelenésre. Az eredményhirdetés várható ideje 2019.02.01.

A zsűri tagjai:

Turcsányi Réka, szerkesztő, kritikus
Németh Gyula, illusztrátor
Pokornyi Orsolya, gyermekkönyvtáros

A pályázat feltételei

Nincs belőlük sok. Igyekeztünk úgy megalkotni őket, hogy a lehető legkevesebb tényezőre kelljen figyelnetek az alkotás mellett.

1. Az érvényes pályamunka javasolt tematikája: “Mesék kicsit másként”

A mesék világa tele van számtalan jól ismert zeggel és zuggal. Mindenki tudja, mi történt Hófehérkével; milyen okos a csillagszemű juhász; és milyen gonoszak a boszorkák. Szeretnénk egy ilyen unalomig ismételt történetet új fényben látni. Ideje sutba dobni az elvárásokat és a feje tetejére állítani az üveghegyeket!

Jól ismert mesés elemek, alakok, történetek újragondolását várjuk. Küldjetek tanmeséket, kicsit másként; népmeséket, kicsit másként; szörnyeket, tündéreket, sárkányokat, kicsit másként; és így tovább! Minél szokatlanabb, furcsább, eredetibb, annál jobb!

2. A pályamunka az alábbi két kategóriába tartozik:

  • 0-5 éves célközönség
  • 6-12 éves célközönség

3. Egy pályázó kategóriánként két pályaművet adhat be (tehát összesen max. 4) amiket pályázatonként külön-külön kell majd feltölteni a webfelületen.

4.  Az írók  a regény teljes szövegével és a szinopszissal pályázhatnak. Mese sorozattal is lehet pályázni, ám ebben az esetben is csupán az első kötet kéziratát kell elküldeni, valamint a mesesorozat szinopszisát. A kézirat ne legyen hosszabb mint 150 000 leütés.

5. Az illusztrátorok szinopszissal, hármom mintaoldallal és egy karakterlappal pályázhatnak (beadott pályázatonként). A karakterlapon a történet főszereplői legyenek bemutatva.

6. A szinopszis ne legyen hosszabb 5000 leütésnél.

7. A szöveges pályamunkák (kézirat, szinopszis) formai követelményei: Times New Roman betűtípus, 1,5 sorköz, 12-es betűméret, A/4-es papírméret. Érvényes formátumok: doc, docx, odt. Ne tartalmazzon illusztrációkat, díszítő elemként használt szimbólumokat.
Az illusztrációs pályamunkák (mintaképek és karakterlap) formai követelményei: min. 2000 pixel széles JPG formátum

8. Társszerzős (szerző+szerző) pályázatokat nem fogadunk el.

9. Szerzői kiadással rendelkező író és illusztrátor is pályázhat. Szerzői kiadásnak tekintünk minden olyan kötetet, mely bolti terjesztésbe nem került.

10. Nem nyújthatóak be a pályázatra azok a kéziratok és illusztrációk, melyek valamilyen formában már megjelentek (akár szerzői kiadásként, akár máshogy).

11.  Feltétel a betöltött 18. életkor és a magyar állampolgárság.

12. Beküldési időszak: 2018. november 1. 0:00-tól  november 30. 23:59-ig.

13. Beküldés módja: A beküldési időszakban a bekezdes.twister.hu weboldalon, a Meseszövő menüpontban elérhetővé váló feltöltési felületen. Ha több alkotással pályázol, kérjük, mindegyiket külön töltsd fel.

Azokat a pályázatokat, melyek nem felelnek meg egy vagy több formai követelménynek, automatikusan kizárjuk a meseszövő programból. Olvassátok el figyelmesen ezt a fenti 12 pontot és ezek alapján készítsétek elő a pályázatotokat.

Ha kérdésed volna a programmal kapcsolatban, írj a bekezdes@twistermedia.hu címre.